Internet

Εισαγωγή

Τώρα τι δουλειά έχει ένα τέτοιο άρθρο μέσα σε αυτό το blog άραγε; Η απάντηση δεν είναι μία. Υπάρχουν πολλές κουβέντες σε σχέση με το internet που δημιούργησαν την ανάγκη για το παρακάτω κείμενο. Συνήθως η υποψία του κινδύνου του ελέγξιμου μέσου, οι χρήστες που δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί αυτό το πράγμα αλλά και άλλοι διάφοροι τύποι ανησυχίας που καλά κάνουν και υπάρχουν καθώς αν δεν είσαι και λίγο “υποψιασμένος” θα σε φάνε -που λένε. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Τι ειν’ του internet

Πηγή: wikipedia.org

Internet map

Το internet είναι ένα παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθιερωμένη ομάδα πρωτοκόλλων, η οποία συχνά αποκαλείται “TCP/IP” (αν και αυτή δεν χρησιμοποιείται από όλες τις υπηρεσίες του Διαδικτύου) για να εξυπηρετεί εκατομμύρια χρηστών καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διασυνδεδεμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ανά τον κόσμο, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα κοινό δίκτυο επικοινωνίας, ανταλλάσσουν μηνύματα (πακέτα) με τη χρήση διαφόρων πρωτοκόλλων (τυποποιημένοι κανόνες επικοινωνίας), τα οποία υλοποιούνται σε επίπεδο υλικού και λογισμικού. Το κοινό αυτό δίκτυο καλείται Διαδίκτυο. [1]

Τι μπορεί να καταλάβει ο καθένας από τον παραπάνω ορισμό δεν είναι μόνο δικό του/της ζήτημα. Μιλάμε για έναν μηχανισμό θεωρητικά άπειρης δικτύωσης. Δεν είναι εδώ για να αντικαταστήσει τίποτα αν δεν το θελήσουν οι χρήστες του. Οπότε έχουμε…

Πιο λιανά

Το internet είναι ένα “μέσο” για την ακρίβεια ένας μηχανισμός με πολλές υποδοχές που μπορούν να “συναντήσουν” άλλες υποδοχές είτε απ’ευθείας είτε μέσω κάποιου διαμεσολαβητή. Στον μεσολαβητή πάντα ξεκινούν τα προβλήματα. Όπως λέει και η σελίδα:

“Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή συνδεδεμένου στο Διαδίκτυο, να πληροφορηθεί αλλά και να πληροφορήσει ανταλλάσσοντας απόψεις μέσω ενός πιο συμμετοχικού και λιγότερο ελεγχομένου διαύλου επικοινωνίας. Οι χρήστες αποκτούν ολοένα και περισσότερο την ιδιότητα του παγκοσμίου πολίτη. Υπάρχει έντονη τάση, ήδη από την αρχή της εμφάνισής του διαδικτύου, να θεωρείται ένα άκρως δημοκρατικό μέσο μαζικής επικοινωνίας, το οποίο αποδιαμεσολαβεί την επικοινωνία και καθιστά ισχυρότερο τον μέσο άνθρωπο, καθώς δίνει στον τελευταίο τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεγάλο όγκο πληροφοριών συγκεντρωμένων σε ένα “χώρο” και την δυνατότητα της προσωπικής επιλογής των πληροφοριών αυτών. Συνεπώς, η βασική θέση της προσέγγισης αυτής είναι ότι το Διαδίκτυο θα εκδημοκρατίσει την κοινωνία με το να βελτιώσει την επικοινωνία καταργώντας την ανάγκη για διαμεσολάβηση.” [2]

Παρ’ όλα αυτά, δεν βλέπω το διαδίκτυο ως μέσω εκδημοκράτησης της κοινωνίας. Το αναφέρουμε όμως καθώς μιλά για αυτή την κατάργηση της “ανάγκης” -μάλλον αναγκαστικής- διαμεσολάβησης.

Διαμεσολάβηση

Σε γενικές γραμμές, διαμεσολάβηση είναι όταν λες-σε-κάποιον-άλλον-να-κάνει-κάτι για ‘σένα. Για παράδειγμα το blog εδώ, χρησιμοποιείται ο μηχανισμός wordpress ώστε να μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να διαβάσει ό,τι γράφεται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα https://ektos8ematos.wordpress.com . Η διαμεσολάβηση δεν είναι ο μηχανισμός wordpress αλλά ο παροχός χώρου στο internet (στο παράδειγμα μας το wordpress.com) που φιλοξενεί το blog. Για διάφορους λόγους που μπορεί να κρίνει ο οργανισμός ή η εταιρία παροχής της υπηρεσίας, δίνει και τις υπηρεσίες του/της με όρους που συνήθως βολεύουν νομικά κυρίως τον πάροχο και μερικές φορές τον χρήστη. Αυτό φυσικά δεν είναι κανόνας και σίγουρα δεν ισχύει για τις μεγάλες εταιρίες-οργανισμούς (λ.χ. Google[3][4], facebook[5][6], twitter[7][8]).

Μη διαμεσολάβηση

Υπάρχουν τρόποι, εύκολοι και δύσκολοι ώστε να μην διαμεσολαβούνται τα δεδομένα υπό όρους αλλά ελεύθερα. Υπάρχουν δίκτυα (π.χ. Tor[9], Freenet κ.α.) όπου μπορείς να “πεις” ό,τι πραγματικά θέλεις. Υπάρχουν και στο internet τρόποι, χωρίς να μπεις σε κάποιο δίκτυο όπως τα παραπάνω, να γράψεις/πεις ό,τι θες. Αλλά τι τα θες; Υπάρχει το facebook για όλα.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί το εξής: από την αρχή του internet δεν υπήρχαν κανόνες που εγκαθιστούσαν τα κράτη στο internet. Το internet δε σου απαγόρευε να πεις κάτι ή να μην πεις κάτι. Και για αυτό το λόγο αναφέρεται ως δημοκρατική δομή.

Facebook

Το facebook είναι ο ορισμός της προσπάθειας -η καλύτερα το μέσο της προσπάθειας- για έλεγχο του internet. Δημιουργήθηκε έτσι ώστε να πρέπει-να-μπεις. Βασίστηκε στην κλοπή δεδομένων από βάση πληροφοριών του πανεπιστημίου του Harvard. Ανοίχτηκε στους φοιτητές ως κάτι πριν το facebook και προχώρησε με τα χρόνια σε μια εταιρία με 15 δισεκατομύρια δολάρια αξία στο χρηματιστήριο, κρατικές διασυνδέσεις, γεμάτο από διαφημίσεις του εμπορικού κόσμου, καμία ιδιωτικότητα του χρήστη ως την αδυνατότητα κατάργησης του προσωπικού προφίλ κάποιου χρήστη.

Στο σχολιασμό αυτού του διαμεσολαβητή μόνο ξερατά. Στο σχολιασμό του δισεκατομυρίου και βάλε χρηστών, απλά καταναλωτές, μικροαστισμός, μιζέρια και glamourness my god.

Το facebook είναι το κύριο συστατικό για την μελλοντική, αλλά και μέρος της ήδη υπάρχουσας, ανελευθερίας στο παγκόσμιο δίκτυο.

Το facebook, δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ το ξεχωριστό. Είναι ένα μαρκετίστικο εργαλείο που παρέχει επί της ουσίας email ( αλήθεια πόσο καιρό έχουν οι χρήστες του facebook να ανοίξουν το email τους; ) με έναν “ωραίο” τρόπο.

Παλιά τι;

Παλιότερα, στις εποχές του IRC ως πιο δημοφιλές τρόπο ανταλλαγής μηνυμάτων, του Email ως όχι το μπανάλ μέσο (που ‘πα ρε παππού με το mail), του website ή του USENET [10], αντάλλασες μηνύματα με οποιονδήποτε έχοντας πάντα τον κίνδυνο του κακόβουλου χρήστη. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από τα ίδια εργαλεία έχουν αναπτυχθεί κοινότητες (π.χ. GNU, Linux, και όχι μόνο) που παράγουν “προϊόντα” για τις ίδιες τις κοινότητες και όχι μόνο. Κοινότητες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα αλλά και άλλες που μένει να τις ανακαλύψει ο χρήστης ή να τις δημιουργήσει. Και όλα αυτά, βασισμένα στην ελεύθερη συνεισφορά (είτε εργατικής δύναμης, είτε χρηματικής προσφοράς).

Τα προσωπικά δεδομένα

Αυτό το θέμα είναι πιο απλό από ό,τι φαίνεται. Πρώτα πρώτα, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Απλά πράγματα. Όσο δίνεις τις πληροφορίες του εξω-ιντερνετικού κόσμου στον ιντερνετικό κόσμο, έχεις πολλές πιθανότητες να είσαι θύμα. Τι θύμα; Ελέγχου, καταστολής, κλοπής και ό,τι άλλο θα μπορούσε να γίνει με τις πληροφορίες που δίνεις. Στο internet δεν είσαι και δεν πρέπει να δεχτείς να είσαι πολίτης κάποιου κράτους. Στο internet μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις δυνάμεις σου με τρόπους παραγωγικούς, αυτό δε σημαίνει ούτε τα πάντα ούτε το τίποτα.

Και πού θες να τα ξέρω ‘γω; Ωχ, αδερφέ!

Το θέμα είναι να μάθει ο καθένας και η καθεμιά δυο πράγματα για αυτό το πράγμα που χρησιμοποιεί καθημερινά. Γιατί η αλήθεια είναι πως οι από-πάνω που λέμε, τα αφεντικά κ.λπ. ούτε αυτοί έχουν καταλάβει ακριβώς ακριβώς τι είναι αυτό το πράγμα. Και ενώ -κατά τη γνώμη μου πάντα- δεν το έχουν καταλάβει ακριβώς, ήδη το καταστέλλουν ή τουλάχιστον προσπαθούν. Και εμείς τι θα κάνουμε; Μένουν νομίζω δύο επιλογές:

1. Είτε το καταστρέφουμε για να δημιουργήσουμε ζημιά στο κεφάλαιο,

2. Είτε το καταλαμβάνουμε και το χρησιμοποιούμε υπέρ μας.

Εφόσον το δεύτερο δεν φτάσουμε σε θέση να το πραγματώσουμε, θα πάμε στο πρώτο.

Σημ: Υπάρχει και τρίτη επιλογή, η παράδοσή του στα αφεντικά. Αλλά να το πούμε στα ίσα, δε με ψήνει.


[1] https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF

[2] https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%8%CE%BF#.CE.A4.CE.BF_.CE.94.CE.B9.CE.B1.CE.B4.CE.AF.CE.BA.CF.84.CF.85.CE.BF_.CE.BA.CE.B1.CE.B9_.CE.B7_.CE.95.CF.80.CE.B9.CE.BA.CE.BF.CE.B9.CE.BD.CF.89.CE.BD.CE.AF.CE.B1

[3] Όροι χρήσης για google.com – https://www.google.gr/intl/el/policies/terms/

[4] Πολιτική απορρίτου για google.com – https://www.google.gr/intl/el/policies/privacy/

[5] Όροι χρήσης για facebook.com – https://www.facebook.com/policies/?ref=pf

[6] Πολιτική απορρίτου για facebook.com – https://www.facebook.com/about/privacy/

[7] Όροι χρήσης για twitter.com – https://twitter.com/tos

[8] Πολιτική απορρίτου για twitter.com – https://twitter.com/privacy

[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Tor_%28anonymity_network%29

[10] Πρόγονος του forum, περισσότερα \https://en.wikipedia.org/wiki/Usenet

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: